Het gaat er niet om dat anderen je accepteren zoals je bent, het gaat erom dat jij jezelf accepteert zoals je bent
Veel mensen zijn constant bezig om zichzelf aan te passen, vaak zonder dat ze het doorhebben. We groeien op met het idee dat we moeten voldoen aan verwachtingen van buitenaf, dat we pas goed genoeg zijn als anderen ons waarderen. Maar wat we vergeten, is dat echte acceptatie van binnenuit komt. Jezelf accepteren zoals je bent, is het fundament van zelfvertrouwen en rust.
Vanaf jonge leeftijd leren we dat erbij horen belangrijk is. Op school, in sociale groepen – overal lijken er ongeschreven regels te zijn over hoe we ons moeten gedragen. We kijken naar anderen en proberen hun manieren, bewegingen en zelfs hun stemgeluid over te nemen. Alles om maar niet buiten de boot te vallen. Hoe vaak zie je meisjes die hun stem hoger maken, of jongens die zich stoerder voordoen dan ze zijn? Het lijkt wel alsof we alles willen doen om maar iemand anders te zijn.
En dat wordt ons ook aangeleerd. Op school leren we vooral met ons hoofd te denken, niet met ons gevoel. Logica wordt geprezen, intuïtie genegeerd. We leren alles te analyseren, terwijl we vaak vergeten te luisteren naar wat ons lichaam ons probeert te vertellen. Je emoties tonen wordt soms zelfs als zwakte gezien, terwijl emoties een belangrijk kompas kunnen zijn in het leven.
Toch is het lichaam onze grootste raadgever. Stress, bijvoorbeeld, is een van de grootste veroorzakers van lichamelijke klachten. We weten het allemaal, en toch laten we ons dagelijks overspoelen met informatie en verwachtingen die we niet kunnen bijhouden. Het gevolg? We raken verwijderd van onszelf.
Intuïtie en gevoel worden vaak weggewuifd. Het wordt gezien als 'dom' om op je gevoel te vertrouwen, tenzij het gaat om beslissingen zoals het kopen van een huis of zelfs kleding. Op die momenten is het ineens heel normaal om op je gevoel af te gaan. Maar waarom luisteren we niet vaker naar onszelf, ook in andere situaties? Waarom negeren we ons instinct als het gaat om werk of relaties?
Wanneer je jezelf leert accepteren, verandert dat alles. Zelfacceptatie maakt je sterker en zelfverzekerder. Anderen zullen dat opmerken en je anders gaan zien, simpelweg omdat je jezelf toestaat om authentiek te zijn. En die mensen waar je zo graag op lijkt? Ze zijn vaak net zo onzeker als jij. Iedereen worstelt met dezelfde vragen en angsten, ook al zie je dat misschien niet.
Het is een bevrijding als je stopt met proberen iemand anders te zijn. Je bent precies goed zoals je bent. De kracht van zelfacceptatie is dat je eindelijk kunt leven zonder de druk van buitenaf, omdat je hebt geleerd dat je genoeg bent, gewoon zoals je bent.
Ik heb voor de titel "Zelfacceptatie: De Vrijheid om Jezelf te Zijn" gekozen, omdat ik die vrijheid zelf heb gevonden. Door zelfacceptatie heb ik mezelf bevrijd uit een gevangenis van verwachtingen en onzekerheden. Zelfacceptatie is mijn sleutel geweest naar vrijheid, en die vrijheid wens ik iedereen toe.